szülés
  vajùdàskonnyito
  szülés utáni testi-lelki problémák
  Sima vagy császár?
  Otthonszülés
  Babakelengye
  Látogatás szülés után
Forum
  pelenka
  szülés
  babavárás
  vetélés
  baba betegségek
  egyéb
  alvás
  etetés
  terhesség
Állásbörze
  Babysittert keres
  Babysitterek
Terhesség
  Terhesség hétről hétre
  Terhesség történet Manó új
  Erika terhességi naplója új
Szüléstörténet
  Katica története új
  Erika szüléstörténete
  Kata szüléstörténete
  Egy névtelen szüléstörténet
  "P" szüléstörténete
  Krisztina szüléstörténete
  Robika születésének története
Fogyókúra
  Fogyókúra Cili
  Fogyókúra Bea
  Fogyókúra Eszter
  Fogyókúra Dorina
  Fogyókúra Dóra
  Fogyókúra Gréta
  Fogyókúra Lívia
Fotóalbum
  A család szeme fénye
Képeslap küldés
  születés

Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

szülés utáni testi-lelki problémák

Tavaly októberben 34 évesen hoztam világra első gyermekemet normál úton, indított szüléssel. A kisfiam nagyobbacska mérete és a köldökzsinór szorítása miatt elakadt a szülőcsatornában. Sajnos az elhúzódó kitolási szaknak köszönhetően mindenemet varrni kellett. A szülés után döbbentem rá, mennyi minden megváltozott odabent, a vizelettartási és egyéb gyötrő tüneteket nem is említve. Már semmi nincs a helyén. A legjobban az szomorít el, hogy ma Magyarországon nincs olyan szervezet, ami a nők szülés utáni regenerálódását segítené. Megszülöd a gyermekedet, az orvos zsebreteszi a pénzedet és elenged, vagy magasról tesz rád. Saját bőrömön tapasztalom, mennyire nehéz ez. Sem a testem, sem a lelkem nincsen rendben. Ha van köztetek olyan, aki hasonlóképpen érez, azzal szívesen beszélgetnék, mert tudom, hogy csak az érti, aki keresztülment ilyesmin. üdv, Adrienn
 

Szia Adrienn!

Ezen átmegy minden kismama! Nálam is ez volt a helyzet..úgy éreztem,hogy szülés után teljesen más lettem. Már ilyenekre gondoltam,hogy kellett-e ez az egész nekem!? Nagyon megviselt. De a gyermek számomra olyan örömöt hozott,hogy lehetetlen volt mellette szomorkodnom. A férjem is nagyon odafigyelő volt és akkor is szeretett mikor tényleg nem voltam a helyzetek magaslatán. Idővel ez a rossz szorongó érzés elmúlt szerencsére.
Bár tényleg lehetne egy olyan szervezet aki segít visszalendíteni a kismamákat abba az életbe ahonnét egy kicsit kiszakadtak a szülés miatt. Mert nekem a férjem a családom és a barátnők nagy segítség voltak!
De remélem nálad is minden rendbe jön és túl leszel rajta hamarosan!
Üdv,
Betti --- válasz
 

Szerintem teljesen természetes, amit éreztek, hogy lehangoltak vagytok, és én nagyon fontosnak tartom, hogy erről beszéljünk, akár egymással, akár szakemberrel, aki kifejezetten hozzáértő, talán még egy dúla is tudna segíteni, hisz ők a szülés nemcsak testi, hanem lelki aspektusaira is nagy gondot fordítanak.

Sajnos a magyar egészségügyi ellátó rendszer ezzel nem nagyon foglalkozik, hogy eleve hogyan tegye emberibbé a szülést, illetve, hogy utána mi történik az anyukával, egy ekkora testi-lelkik, hormonális, életmódbeli változás után.

Én azt tapasztaltam, hogy az anyukák nagyrésze átéli ezt, amiről itt ti is beszéltek, csak ritkán beszélnek róla, inkább próbálják elnyomni, és valahogy megpróbálni együtt élni vele, mondván, mások is túlélték, és itt az egészséges kisbaba.. szerintem erről kell beszélni! Mert súlyos következményei lehetnek.. :(
--- válasz
 

Sziasztok!Én is nagyon sokat szenvedek,mind testileg mind lelkileg.Komplikált szülésem volt,atóniás vérzéssel majddnem a műtőbe kötöttem ki,akkor pedig kipakoltak volna 29 évesen.Mikor rágondolok elkap a sírás,pedig a kislányomnak semmi baja nincs-egészséges baba.
Éva Sára --- válasz
 

Sziasztok!

Még szülés előtt javasolta egy nagyon kedves ismerősöm, hogy menjek el egy intim torna tanfolyamra amit Kriston Andrea tart. (Ez könyvben, vidón, dvd-n is megkapható nem kell feltétlenül elmenni - kisbabával már nehezebb.) Én elmentem és kifjezetten a hüvelyi rugalmasság és a vizelettartási problémákra is jó. A tanfolyamon személyre szabott tornát állít neked össze az Andi. Nekem ez segített és igyekszem is ezt a tormát elvégezni.
Az első babámnál nekem is volt gátmetszésem, de viszonylag még jobban regenerálódtam. Másodszor már nem metszettek, de mivel a fiam szó szerint kirepült, ezért repedtem és varrni kellett. Így most több munkámba fog telni, hogy helyrehozzam magam. Ági --- válasz
 

Átérzem a helyzetedet!A kisbabám most 7 hetes.A 6 hetes vizsgálaton mondtam a dr-nak,hogy görcsöl a hasam és kitágult a hüvelyem,ami szerintem a későbbiekben sok problémát fog még okozni nekem.Sőt amikor vettem a bátorságot és megnéztem a sebemet, két napig sírtam.Azóta lelkileg teljesen padlón vagyok,a testi dolgokról nem is beszélve.Közölte,hogy,mivel nagy volt a baba át kellett vágni a gátamat.Az első babám más helyen szültem,ő fél kilóval nagyobb volt,ennek ellenére 1 cm-es a vágásom.Ü:T --- válasz
 
 


 
Hírlevél
  Feliratkozás a hírlevélre
 
Forum
  Babát szeretnénk!
  kisbabát szeretnénk!
  főállású anya
  étel bevezetés 4 hónapos kortól
  Vesetagulat
  Evés problámák
  baba-úszás
  Dolgozni szeretnék,de van egy "hibám":szültem egy gyermeket.
  Táplálóbb tejcsi
  Mikor mit szabad adni a babának
  2vetélés után
  volt valaki aki ki birta várni a 6 hónapot vetélés után?
  Missed ab utáni állapot
  "kártyaszív" alakú méh és szülés...?
  asperger szindroma
 
Könyvajánló
 
   
Képeslap
 
Szavazás
  Ön szerint kellően előzékenyek az emberek a kismamákkal?
  Egyáltalán nem, szinte mindenki keresztülgázol rajtuk.
  Csak nagyon ritkán figyelnek rájuk
  Szinte mindenki a tenyerén hordozza őket.
Fotóalbum
 
   
Linkek
  Farsang
  Anita Kismama szaküzlet
  Gyerekabc
  Családi pótlék
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Farsangi jelmezek
  dajka állás
 
Partnereink